آخرین بروز رسانی: 16ام اسفند, 1402

الیاف پارچه

اطلاع در مورد نحوه تولید منسوجات، الیاف تشکیل دهنده آنها و تأثیر این الیاف بر پوشاک تولید شده، پایه و اساس لازم را در اختیار شما قرار می دهد تا تصمیمات درستی در انتخاب پوشاکی که می خرید داشته باشید. همچنین اطلاعات در مورد الیاف، نخ ها، ترکیبات پارچه و ... موضوعاتی هستند که می توان از آن برای بدست آوردن طراحی زیبا، دوام، مراقبت و راحتی محصولات نساجی استفاده کرد.

پارچه و الیاف آن در صنعت مد و پوشاک

در این مقاله به الیاف و نقش مهم آنها در تولید پارچه می پردازیم. اطلاعات کافی در مورد الیاف و عملکرد آنها یک دانش ضروری برای طراحان پوشاک می باشد. زیرا الیاف مختلف مواد اصلی در تولید پارچه ها هستند. اطلاع از اینکه این عوامل چگونه بر تناسب و طراحی لباس تأثیر می‌گذارند، انتخاب پارچه مناسب را آسان‌تر می‌کند.

الیاف پارچه چیست؟

الیاف پارچه رشته یا نخ های بلند و نازکی از مواد مختلف هستند که می توان آنها را درهم بافته و به صورت پارچه در آورد. الیاف پارچه بر زیبایی لباس دوخته شده، دوام، راحتی، ظاهر، نگهداری و مراقبت و هزینه تمام شده تولید محصول نهایی تأثیر مستقیم دارند. به صورت کلی دو نوع الیاف پارچه وجود دارد: الیاف پارچه طبیعی و الیاف پارچه مصنوعی.
در ادامه با پرکاربردترین انواع الیاف (فیبرهای اصلی) آشنا شویم.

1. الیاف پارچه طبیعی

الیاف (فیبرها) پارچه طبیعی از منابع طبیعی مانند حیوانات، گیاهان یا منابع معدنی بدست می آیند و نیازی به ساخت یا تشکیل الیاف نیست. پنبه، پشم، کتان، ابریشم و … از عمده ترین الیاف طبیعی مورد استفاده در جهان هستند.

پنبه (Cotton)

پنبه یکی از رایج ترین الیاف مورد استفاده در جهان است و همه مردم با آن آشنا هستند. الیاف پنبه از گیاه پنبه استحصال می شود.
از پنبه پارچه ای نرم و محکم تولید می شود که قابلیت تنفس (عبور جریان هوا) ، جذب و شستشو را دارد و به خوبی با الیاف دیگر ترکیب می شود. پنبه بزرگترین محصول غیرغذایی جهان و پرمصرف ترین الیاف طبیعی است، اما تنها 24 درصد مصرف جهانی الیاف را به خود اختصاص داده است.
اگر چه پنبه جزو مواد طبیعی محسوب می شود اما تولید آن در مزارع پنبه به دلیل استفاده گسترده از آب و مواد شیمیایی، اثرات منفی زیست محیطی به همراه دارد. تولید پنبه موجب اشتغال تقریباً 350 میلیون نفر که عمدتاً در کشورهای کم درآمد قرار دارند شده است.

پشم (Wool)

همه میدانیم که پشم گوسفند مشهورترین ماده اولیه برای تولید الیاف پارچه است. تولید انبوده الیاف مصنوعی در دهه 1960 میلادی موجب کاهش استفاده از الیاف پشم شد.
اکنون تنها فقط 1 درصد از الیاف مورد استفاده در تولید پوشاک، پشمی هستند. صنعت پشم به رهبری استرالیا و چین، سالانه حدود 1.155 میلیون کیلوگرم پشم از حدود 1.177 میلیارد گوسفند تولید می کند.
تولید پشم به دلیل تخریب جنگل ها و کشت ذرت و خواک مورد نیاز دام ها و همچنین از بین رفتن مراتع به دلیل تخریب آن ها توسط تعدد زیاد گوسفندان، آلودگی آب و … از آثار زیان بار زیست محیطی تولید پشم است.

کتان (Flax)

الیاف کتان، از داخل ساقه گیاه کتان تهیه می شود. کتان در گذشته از الیاف ارزشمند بود تا اینکه توسط پنبه ی تولید انبوه شده کارخانه‌ ها و الیاف مصنوعی کنار گذشته شد. اکنون کمتر از 1 درصد از سهم بازار جهانی به کتان اختصاص دارد. جدا کردن الیاف کتان از ساقه های چوبی گیاه کتان و فرآوری آن مراحل سخت و پیچیده ای دارد به همین با وجود الیاف مصنوعی، کتان جایگاه خود را در بین الیاف تولید پوشاک تا حد زیادی از دست داده است.

ابریشم (Silk)

ابریشم عمدتاً از فیبروئین (Fibroin) تشکیل شده است که توسط کرم ابریشم هنگام تنیدن پیله تولید می شود. پرورش کرم ابریشم و تولید ابریشم نیاز به پردازش و هزینه زیادی دارد. از این رو ابریشم یکی از گران ترین الیاف موجود در بازار است.کرم‌های ابریشم معمولاً روی برگ‌های توت پرورش داده می‌شوند و پیله‌هایی تولید می‌کنند که از یک رشته منفرد تا یک کیلومتر طول دارد.
ابریشم تنها حدود 0.1 درصد از بازار جهانی نساجی را به خود اختصاص داده است، اما ارزش معاملات آن به چند میلیارد دلار می رسد. چین بزرگترین تولید کننده مکانیزه ابریشم در جهان است و هند با بیشترین تولید روستایی و غیره مکانیزه ابریشم در رتبه دوم جهانی قرار دارد. آثار مخرب زیست محیطی تولید ابریشم کاملاً شناخته شده نیست. اما درختان توت به مواد شیمیایی و آب کمتری نسبت به پنبه نیاز دارند. با این حال، فرآیند تولید الیاف ابریشم به شدت متکی به مصرف سوخت های فسیلی می باشد.

ترمه

ترمه از بُز هیرکوس به دست می آید که در مراتع طبیعی، عمدتاً در آسیای مرکزی و شرقی، زندگی می کند. خوب است بدانید برای ساختن یک ژاکت به یک سال موهای چهار بز نیاز است.
ترمه مستحکم تر و گرم تر از پشم است و به راحتی رنگ می شود و با الیاف دیگر خوب ترکیب می شود. با این حال آثار مخرب زیست محیطی تولید ترمه، مزایای آن را خدشه دار کرده است.
غالب ترمه های موجود در جهان توسط چین و مغولستان تولید می شود. گله های بزرگ و چرای بیش از حد مراتع برای پاسخوگی به نیاز جهانی ترمه، موجب شده بسیاری از علفزارها به بیابان تبدیل شوند. و به زیستگاه بسیاری از حیوانات آسیب رسانده است. به طوری که معیشت بسیاری از دامداران به دلیل وجود زنجیره تولید ترمه به ویژه در مغولستان به خطر افتاده است.

2. الیاف مصنوعی

الیاف مصنوعی ساخته شده توسط انسان از ترکیبات شیمیایی به نام پلیمر به الیاف تبدیل می شوند. الیاف مصنوعی به دلیل پیچیدگی مراحل تولید معمولاً در تأسیسات یا کارخانه ها تولید می شوند.
عمده ترین الیاف مصنوع ساخت انسان که استفاده های زیادی در تولید پوشاک دارد، در دسته های زیر جای دارد :

پلی استر (Polyester)

پلی استر متداول ترین الیاف مصنوعی مورد استفاده است. پلی استرها طی یک فرآیند شیمیایی و با ترکیب و استفاده از موادی شامل، فرآورده های زغال سنگ، نفت و … با قرار گیری در معرض هوا و آب ساخته می شود.
تولید و استفاده از پلی استر در سال 2002 از پنبه پیشی گرفت. پلی استر به دلیل ارزانی نسبی، استحکام، سبکی و خاصیت ضد چین و چروک بودن، قابلیت بافت، ترکیب با الیاف دیگر و … مورد استقبال بسیاری از تولید کنندگان پوشاک قرار گرفته است.
اگرچه پلی استر جاذب آب نیست، اما می توان آن را (به عنوان پلی پروپیلن و میکروالیاف) طوری فرآوری کرد تا آب را از پوست جذب کند.
فرآوری پلی استر، انرژی بر است و می تواند آلاینده های مضری که موجب گرمایش جهانی می شود، مانند اکسیدهای نیتروژن و گوگرد و مونوکسید کربن را آزاد کند. همچنین پلی استر به راحتی تجزیه نمی شود!
مطالعات اخیر نشان می‌دهد که بسیاری از میکروپلاستیک‌های موجود در اقیانوس‌ها که توسط ماهی‌ها، صدف‌ها و دیگر جانوران آبزی بلعیده می‌شوند، نتیجه استفاده از الیاف نساجی مصنوعی و شستشوی آن ها در ماشین‌های لباسشویی است.

نایلون (Nylon)

نایلون زمانی ساخته می‌شود که مونومرهای مناسب (بلوک‌های سازنده شیمیایی که پلیمرها را می‌سازند) با هم ترکیب شوند و از طریق یک واکنش پلیمریزاسیون تراکمی، یک زنجیره طولانی تشکیل دهند.

ویسکوز (Viscose) یا ریون (Rayon)

ریون اولین الیاف مصنوعی ساخته شده است. ریون یک الیاف سلولزی فرآوری شده است. که از سلولز خالص شده و عمدتاً از خمیر چوب، که از نظر شیمیایی به یک ترکیب محلول تبدیل می شود، ساخته می شود. پارچه‌های سلولزی از سلولز (ترکیب اصلی دیواره‌های سلولی گیاه) با استفاده از الیاف چوب یا گیاهان چوبی مانند بامبو به دست می‌آیند. این الیاف برای اولین بار در سال 1890 میلادی به عنوان "ریون" تولید شد. ریون یا ویسکوز، تقریباً 6.2 درصد از تولید الیاف جهانی را به خودر اختصاص داده است. سهمی که انتظار می رود در آینده رشد قابل توجهی داشته باشد.
ویسکوز که در ابتدا به عنوان ابریشم مصنوعی به بازار عرضه شد اولین الیاف ساخت بشر بود که بیش از 100 سال در صنعت مد و پوشاک مورد استفاده قرار می گرفت. ویسکوز عمدتاً از چوبی به دست می‌آید که خمیر می‌شود، با سود سوزآور مخلوط می‌شود و با دی سولفید کربن فرآوری می‌شود.
برداشت مواد خام برای تولید ویسکوز (معمولاً چوب درختان یا چوب بامبو یا پنبه ) و هم پردازش و فرآوری آن با مواد شیمیایی، اثرات مخرب زیست محیطی از جمله آلودگی آب و هوا را به همراه دارد. سالانه بیش از 200 میلیون درخت برای تولید ویسکوز قطع می شود.
این درختان اغلب از منابع ناپایدار جنگل های بارانی و باستانی و در معرض خطر انقراض قطع می شوند. همچنین دی سولفید کربن و سود سوزآور نیز خطراتی برای سلامتی کارگران در کارخانه های فرآوری ویسکوز ایجاد می کند. برخی از برندها مانند TENCEL™ و Monocel® از روش های فرآوری در یک سیکل بسته و از منابع تجدید پذیر برای تولید ویسکوز استفاده می کنند که به این ترتیب کاهش چشمگیری در تولید آلاینده های زیست محیطی را خواهند داشت.

مقالات مرتبط رو حتما ببینید

نظر شما برای ما با ارزشه

0 دیدگاه