آخرین بروز رسانی: 16ام اسفند, 1402

آیا استفاده لوازم آرایشی زیان آور است؟

اطلاع از مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی که استفاده می کنیم و شناخت مضر یا غیر مضر بودن آنها می تواند به افزایش کیفیت سلامت ما کمک کند. برخی از مواد شیمیایی تشکیل دهنده لوازم آرایشی و بهداشتی برای سلامتی مصرف مخاطره انگیز خواهند بود.

آیا مواد شیمیایی در ساخت لوازم آرایشی برای سلامتی زیان آور است ؟

به طور متوسط خانم ها در ایالات متحده روزانه از 12 محصول آرایشی متشکل از 168 ماده شیمیایی استفاده می کنند. تحقیقات نشان می دهد که همه این مواد شیمیایی ممکن است برای استفاده انسان ایمن نباشند.
شواهدی وجود دارد که نشان می دهد قرار گرفتن در معرض برخی از مواد موجود در لوازم آرایشی می تواند منجر به پیامدهای نامطلوب در سلامتی انسان شود.
فلزاتی که بخشی از فرمولاسیون آرایشی هستند می توانند از طریق پوست جذب شوند، در داخل بدن تجمع پیدا کنند و به اندام های داخلی آسیب برسانند. برای مثال، در تولید رنگ مو از قطران زغال سنگ استفاده می شود که می تواند باعث واکنش های آلرژیک، ریزش مو و آسیب به چشم شود.

محصولات از نظر ایمنی تست نشده اند، اما مقررات وجود دارد.

منطقی است که فکر کنیم محصولات آرایشی و بهداشتی که استفاده می‌کنید، قبل از اینکه توسط شما خریده و استفاده شوند، از نظر مضر بودن برای پوست و مو و سلامتی تست شده‌اند. اما این طور نیست !!!
در واقع مراجع نظارتی در این مورد، مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی را تأیید نمی کنند و صرفاً در صورت شکایات مصرف کننده وارد عمل می شوند.
از شرکت های تولید کننده لوازم آرایشی انتظار می رود قبل از هر گونه بازاریابی و فروش محصولات خود، از ایمن بودن محصولات و مواد تشکیل دهنده آنها اطمینان حاصل نمایند. همچنین از آنها انتظار می رود که محصولات خود را با اطلاعات صحیح برچسب زنی کرده و راهنمای استفاده و عوارض ناشی از استفاده از محصول خود را همراه بسته بندی محصول قرار دهند و اطمینان حاصل کنند که از مواد ممنوعه و مضر استفاده نمی کنند و به محدودیت های توافق شده در مورد مواد محدود شده در ساخت لوازم آرایشی و بهداشتی پایبند هستند.

مطالعه ای که در سال 2021 میلادی منتشر شد، شواهدی از وجود غلظت بالای فلوئور(Fluorine) در محصولات آرایشی مانند؛ کرم پودر، ریمل و محصولات لب را نشان داد. وقتی فلوئور به این شکل در این لوازم آرایشی آشکار می شود، به این معنی است که مواد شیمیایی بالقوه سمی به نام مواد پر و پلی فلوروآلکیل (PFAS) در محصولات وجود دارد. این در صورتی است که تولید کنندگان این لوازم آرایشی اطلاعات دقیق و واضحی از وجود این مواد مضر در محصولات خود ارائه نداده اند!.

اما نکته مهمی که غالب خریداران و مصرف کنندگان لوازم آرایشی به آن توجه نمی کنند، برچسب و اطلاعات موجود روی جعبه این لوازم است. به طور کلی اطلاعات تصویر مقابل باید در جعبه یک محصول آرایشی درج شده باشد و اطلاعات تکمیلی در صورت نیاز در کاتالوگی در داخل جعبه قرار بگیرد. مواد تشکیل دهنده یک لوازم آرایشی که روی جعبه آن درج شده است مهمترین نکته ای است که هر خریدار باید به آن توجه داشته و حتماً مطالعه کند. در ادامه به تشریح مضرترین مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی می پردازیم.

چگونه مضر بودن لوازم آرایشی مصرفی را تشخیص دهیم ؟

برای مصرف کننده ها، داشتن اطلاعات لازم اولین قدم برای شناخت بیشتر مواد شیمیایی مضر است که ممکن است در لوازم آرایشی شما استفاده شده باشد.
FDA به لوازم آرایشی به عنوان محصولاتی اشاره می کند که برای تمیز کردن و همچنین برای زیبایی و آرایش افراد به منظور جذاب تر کردن آن استفاده می شود. این نوع مواد آرایشی را می توان به روش های مختلفی از جمله مالیدن، اسپری کردن یا قرار دادن روی پوست استفاده نمود.
به این معنا، اصطلاح «آرایشی» را می‌توان به محصولات معمولی روزمره مانند مرطوب‌کننده‌ها، شامپوها، خمیردندان‌ها و دئودورانت‌ها و همچنین رنگ مو، لاک‌های ناخن و عطرها تعمیم داد.

برچسب محصول را بخوانید

برخی از مواد شیمیایی ذکر شده در برچسب یا کاتالوگ محصولات آرایشی مضر هستند! دانستن مفید یا مضر بودن هر یک از آنها برای پرهیز از در معرض قرار گرفتن این مواد شیمیایی مضر کمک کننده. ما در این نوشته به ور مختصر به برخی از مواد مضر استفاده شده در لوازم آرایشی و بهداشتی اشاره می کنیم:

هیدروکسی آنیزول بوتیله (Butylated hydroxyanisole – BHA) یا هیدروکسی تولوئن بوتیله BHT : ( Butylated hydroxyl toluene – BHT) و BHA ترکیبات شیمیایی هستند که به عنوان آنتی اکسیدان و نگهدارنده در فرآورده های آرایشی استفاده می شوند.
رنگ های مو در گذشته از محصولات جانبی صنعت زغال سنگ ساخته می شدند، اما امروزه بیشتر از فرآورده های نفتی ساخته می شوند. فنیل دی آمین((p-Phenylenediamine یا PPD یک ماده شناخته شده در ساخت رنگ مو است که موجب واکنش های آلرژیک می شود.
دی اتانول آمین یا DEA (Diethanolamine): به عنوان کف کننده و ماده امولسیفایر استفاده می شود. در یک مطالعه در سال 1998 و آزمایش روی حیوانات، سرطان زا بودن این ماده کشف شد.اما در همین تحقیق ارتباطی بین DEA و خطر ابتلا به سرطان در انسان پیدا نشد.

پارابن ها (Paraben) : به عنوان نگهدارنده در لوازم آرایشی استفاده می شوند، با تحریکات پوستی، اختلالات غدد درون ریز و آسیب به سیستم تولید مثل ارتباط دارند.
مواد تشکیل دهنده عطر : طبق قوانین، شرکت های تولید کننده عطر نیازی به افشای فرمول یا مواد تشکیل دهنده عطر ندارند، زیرا فرمول تولید عطرها و اسانس ها به عنوان “اسرار تجاری” تلقی می شوند. اما شرکت ها باید از ایمنی و عدم مضر بودن مواد اولیه قبل از عرضه به بازار اطمینان حاصل نمایند.
پلی اتیلن گلیکول ها (Polyethylene glycols) یا ترکیبات PEG : پلی اتیلن گلیکول ها کاربردهای متنوعی در آماده سازی و ساخت لوازم آرایشی دارند، اما با انواع مختلفی از سرطان ارتباط دارند.
سیلوکسان ها (Siloxanes) یا سیلیکون ها: برخی از ترکیبات سیلوکسان سمی شناخته شده اند و می توانند به عملکرد هورمون ها در بدن انسان آسیب برسانند.

فرمالدئید(Formaldehyde) : و نگهدارنده های آزاد کننده فرمالدئید که به نام های فرمالین(Formalin) و متیلن گلیکول(Methylene glycol) نیز شناخته می شوند، در محصولات صاف کننده مو یافت می شود. همچنین این مواد را با نام های DMDM هیدانتوئین(hydantoin)، پلی اکسی متیلن اوره(polyoxymethylene urea)، دیازولیدینیل اوره(diazolidinyl urea)، بروموپول(bromopol)، ایمیدازولیدینیل اوره(imidazolidinyl urea)، گلیوکسال(glyoxal)، متنامین(methenamine)، کواترنیوم-15 (quaternium-15) و سدیم هیدروکسی متیل گلیسینات(sodium hydroxymethylglycinate) خواهید دید. واکنش های گزارش شده به فرمالدئید و مواد مرتبط شامل تحریک چشم، خس خس سینه، سردرد، گلودرد، حالت تهوع، بثورات پوستی و سوزش است. و مصرف کننده، در صورت قرار گرفتن در معرض طولانی مدت این مواد با خطر ابتلا به سرطان موجه خواهد شد.

سدیم لورت سولفات (Sodium laureth sulfate) یا SLS : SLS می تواند باعث تحریک پوست و چشم شود و حاوی مواد سمی است.
تریکلوزان (Triclosan) : تریکلوزان ماده ای است که به جلوگیری یا کاهش آلودگی باکتریایی استفاده می شود. مطالعات کوتاه‌مدت روی حیوانات، نشان داده تریکلوزان موجب کاهش هورمون‌های تیروئید شده است، اما این تأثیر در انسان ثابت نشده است. استفاده از تریکلوزان در برخی از محصولات ضد عفونی کننده مراقبت های بهداشتی، بدون نسخه به دلیل اطلاعات ناکافی به طور کلی ایمن و موثر شناخته نمی شود.
اطلاع از مواد تشکیل دهنده لوازم آرایشی که استفاده می کنیم و شناخت مضر یا غیر مضر بودن آنها می تواند به افزایش کیفیت سلامت ما کمک کند اما باید همه لوازم بهداشتی تولید شده مضر نیستند و می توان با اطلاع و آگاهی در این زمینه لوازم باکیفیت را انتخاب نمود.